UA-69269769-1

Consultatie, onderwijs en bij- en nascholing in de filosofie en ethiek van de zorg, geneeskunde en psychiatrie

Welkom op de website van Amedea


Op deze startpagina post ik -ter leering ende vermaeck- kritische aantekeningen bij actuele en minder actuele gebeurtenissen, publicaties of debatten die betrekking hebben op ethiek, filosofie, zorg en/of psychiatrie. Reacties welkom! Kijkt u vooral ook verder op de site, bij het aanbod bijvoorbeeld of de thema's.  


27.11.2016

Ernstig ziek?

In de avonddienst belde een collega -een kinderarts- mij op. Er was op zijn afdeling een meisje van een jaar of 14 opgenomen die een zelfmoordpoging had gedaan door een stuk of 30 onbekende pillen in te nemen. Ze was inmiddels somatisch vrij gegeven, zoals dat dan heet: er was geen somatische opname-indicatie (meer), maar waarschijnlijk wel een psychiatrische. Daarom was er overdag gevraagd om een plekje binnen onze psychiatrische kinderafdeling, die een bovenregionale functie heeft. Er wordt alleen opgenomen als er sprake is van een fors psychiatrisch beeld dat enkel klinisch behandeld kan worden - en daar leek hier wel sprake van. Ze was echter nog niet gezien door een psychiater om dat te bevestigen.
Afgesproken was dat het meisje kon komen, als ze eerst gezien werd een psychiater. Er moest nog een psychiatrische indicatie gesteld worden, afspraken (over onder andere medicatie) gemaakt worden voor vervoer en besloten worden of het meisje vrijwillig, danwel met een dwangmaatregel opgenomen zou worden. De psychiater van de crisisdienst liet echter op zich wachten -het was erg druk- en dus probeerde de kinderarts het maar direct met mij als achterwacht. Ik gaf aan dat de afspraken van die dag wat mij betreft nog steeds stonden; wij hadden een bed, maar één en ander moest wel zorgvuldig en niet overhaast gebeuren. 

Daarop antwoordde de kinderarts: “Ik heb dat bed nodig voor ernstig zieke kinderen. Dit meisjes wil weg en ik kan niets met haar. Wiens verantwoordelijkheid is het als ik haar ontsla? Ik wil haar bed hebben, er wachten kinderen die ernstig ziek zijn op een opnameplek, op haar bed dus”. 

Ah. “Ernstig ziek.” Hoe zat het ook weer met stigma? En de schotten tussen somatische zorg en psychiatrische zorg?

Andrea Ruissen - 12:36 @ algemeen