UA-69269769-1

Consultatie, onderwijs en bij- en nascholing in de filosofie en ethiek van de zorg, geneeskunde en psychiatrie

Welkom op de website van Amedea


Op deze startpagina post ik -ter leering ende vermaeck- kritische aantekeningen bij actuele en minder actuele gebeurtenissen, publicaties of debatten die betrekking hebben op ethiek, filosofie, zorg en/of psychiatrie. Reacties welkom! Kijkt u vooral ook verder op de site, bij het aanbod bijvoorbeeld of de thema's.  


10.10.2018

Julius Reynders - De anatomie van het geluk

“Liefde in tijden van maakbaarheid.” Ik was al langere tijd op dit debuut aan het wachten, en de samenvatting van de uitgever ken ik inmiddels zo’n beetje uit mijn hoofd. Het boek gaat over de vermeende maakbaarheid van geluk. Jonathan, een depressieve dertiger, is op zoek naar geluk, denkt daarbij aan liefde, maar verliest zich in betaalde seks - gekocht met geld of gekocht met aangeleerde versiertrucs. Als hij dan onverwacht toch liefde leert kennen, ontvalt deze hem al snel weer en keert hij terug in de staat van depressieve dertiger. Of toch niet?

Het boek zaagt aan de stoelpoten van allerlei concepten. Liefde en seks lijken met elkaar verward te worden, terwijl later blijkt dat ze ieder op zich prima zonder elkaar kunnen bestaan en ook in Jonathans leven totaal andere grootheden zijn. En als de liefde daar is, brengt dat geluk en later ook ongeluk. Maar is dat ongeluk wel zo ongelukkig? Of kan het zich wentelen in melancholie, het koesteren van dat wat er niet is, ook een vorm van geluk zijn? Die vraag blijft achter door het meesterlijke einde. 

Halverwege wordt het boek spannend. Ik voelde een plot aankomen dat wel eens plat, te makkelijk zou kunnen zijn. Ik had het mis. De verhaallijn maakt een emotionele wending, maar op en mooie manier. Ik was tot tranen geroerd. Maar de scenes daarna, maken het boek dat verder gaat dan liefde en maakbaarheid. Het gaat over existentie en stelt daarmee alle psychopathologie die in het boek komt en passant ook ter discussie. Want waarom zou Jonathan depressief zijn? Schuilt het depressieve niet ons lezers? Is zijn loslaten van alle idee van maakbaarheid niet juist een aanwijzing van realiteitstoetsing?

Hier en daar is het boek wat staccato. Verhalende beelden worden geschetst door kleine details, het beschrijven van seconde na seconde en dan opeens; een zin later zijn we alweer scene verder. De wisselingen in tempo zijn daarmee soms wat onwennig, net als de cursiveringen a la Houellebecq. Het stoort niet, het boek leest heerlijk weg. Ondanks de wat afstandelijke vertelstijl, is de seks opwindend, het leed verdrietigmakend en de uitzichtloosheid benauwend echt. 

Zijn volgende boek is in de maak. Ik kan niet wachten…

Julius Reynders - De anatomie van het geluk 
Arbeiderspers 2018

Andrea Ruissen - 19:13 @ romans en films | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments